יום חמישי, 14 במרץ 2013

פאי דלעת ~מתכון~

יום הפאי אייייאיי!





פאי מי יודע? פאי אני יודעת!

חברים וחברות, מתמטיקאים, פיזיקאיות ואנשים שפויים מן השורה, הריני לאחל לכם יום פאי שמח!

ובכן, היום, ה 14.3, הוא יום הפאי הבינלאומי. (בשונה מיום קרוב הפאי שנחגג ב 22/7, נשבעת לכם!).

אז מה הוא פאי?
פאי היא האות ה16 באלפבית היווני, והיא מסמלת את היחס הקבוע שבין היקף המעגל לקוטרו.
כל זה כמובן במידה ואנחנו עובדים בגיאומטריה מן המניין. (כלומר אוקלידית, לא שזה מעניין אתכם, אתם שפויים ולא למדתם מדעים מדוייקים)

פאי הוא גם פשטידה או עוגה עם תחתית פריכה, שאולי קיבלה את שמה כי היתה עגולה במקור, ואולי אני סתם חיה בסרט.

פאי ביוונית נקראת כ פ דגושה, או כאות P.

עכשיו אני מבקשת מכם רגע של כבוד ורצינות. במתמטיקה אין הרבה קבועים. האמת, שלמיטב ידיעתי (שאוטוטו תהיה ידיעתי המדופלמת~ וווווווויהי!) יש שני קבועים בדיוק.
בפיסיקה יש המון אותיות וקבועים, גם בכמיה, בטח הם משתרבבים גם לתחומים מדעיים אחרים.
לא אצל מתמטיקאים, מתמטיקאים הם מוזרים גם בזה.
יש e לאוילר, ויש π. π זה לפיתגורס, ואותי זה מרשים.



ומה עושים עם יום ה π הזה? ולמה זה בכלל יום הפאי?
אנחנו בישראל כותבים תאריכים כשקודם היום ואחר  כך החודש, בחלקים אחרים של העולם כותבים הפוך, כלומר ה14 במרץ יכתב 3.14, שזה בקרוב טוב ערכו  של π, ולכן נקבע תאריך זה כיום הפאי. למה בקירוב טוב? זה כבר סיפור ארוך, כמה ארוך? אינסוף. π הוא מספר אי רציונלי, מה שאומר שלא משנה כמה תמשיכו אחרי הנקודה עוד יהיו שם מספרים, ושהם לא יהיו מסודרים לפי הגיון.
עובדה לא חשובה אך מעוררת השראה במה לעזאזל אנשים מוכנים לעשות בשביל תהילת עולם היא ששיא דקלום הספרות אחרי הנקודה בפאי הוא כ 22 אלף ספרות.(מישהו אשכרה זכר רצף של 22 אלף ספרות, משועמם!)
אז כן, עושים תחרויות לדקלום ספרות פאי, מאחלים יום פאי שמח, בקירוב טוב או  שתזכה לספרה הבאה (עוד שנתיים, ויהיה 3.1415 אני מתרגשת! אז מה אם אתם לא? אני כן!) וכמובן, מכינים פאי, שיהיה טעים בבטן.


פאי דלעת טעים (וטבעוני וכשר לפסח)



רכיבים      (תבנית עגולה 24)
0.75 כוס שקדים טחונים
0.75 כוס קמח מצה
100 גרם מרגרינה/חמאה/שמן קוקוס/  0.75 כוס שמן
0.5-0.75 כוס סוכר
2 כפות מים
מעט מלח
650-800 גרם דלעת
2 כפות רסק תפוחים
2 כפות שמן צמחי נייטרלי (לא שמן זית!)
3 כפות קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
1 כפית קינמון


תזכרו את הבקבוק הזה בהמשך!

 אני יודעת שדלעת זה, אהמ, לא חביב על כולם, ושאני קצת שרוטה בנושא הזה, אבל לפאי הזה אין טעם מובהק של דלעת, ובהמשך אעלה פוסט פסח שמסביר איך עושים כל טוב עם התחתית שלו, ועד לפני כמה רגעים לא ידעתם בכלל שיום הפאי, אז אולי תעזו ותנסו גם פאי דלעת?

יש לנו פה שני מרכיבים עיקריים: הבצק שהוא התחתית או הקלתית, ומילוי הדלעת.

הבצק
הבצק מבוסס על הבצק מהמתכון הזה של מאיה מ"בצק אלים", (שהיא נחמדה גם במציאות), עם קצת התאמות.
בעקרון מה שעושים זה מערבבים את החומרים עם הידיים לקבל מן חול רטוב, ולשטח אותו בתבנית, ולתנור ב 180 מעלות לעשר דקות רבע שעה.
בימים שהם לא פסח על בצק פריף שחביב עליכם יעבוד, ולמען האמת אם יש לכם מתכון מנצח אחר לבצק פריך כשל"פ אני ממש אשמח לשמוע!

בפועל אני צריכה לספר לכם שצריך לבחור בקפידה את השומן עליו מתבסס הבצק.

שמן יוליד בצק מעט פריך ומעט מצ'וקמק, חמאה תוליד בצק טעים פריך וחלבי, מרגרינה תעשה את העבודה אבל היא אחד ממקורות הרוע בעולם לפי חמותי, ואיתה אני לא מתווכחת בנושאים האלה. מה נשאר? שמן קוקוס! שמן קוקוס הוא טריקי, אנחנו נרצה אותו מוצק, והוא יגרום לבצק פריך, אבל יוסיף טעם קוקוסי אופייני ודומיננטי שלא כולם אוהבים ולטעמי קצת פחות משתלב. אם אתם מחובבי הז'אנר~לכו על זה, רק שימו לב שאם הלכתם על קוקוס לא כדאי להוסיף יותר מכף שתיים סוכר לבצק כי הוא יהפוך מתוק ברמה בלתי נסבלת!



מחממים תנור ל 180 מעלות.
משמנים את התבנית.
ניקח את קמח המצה, נחסיר שלוש כפות לטובת המילוי, נוסי ףאת השקדים, שליש כוס סוכר (רק אם אתם לא מכנים עם שמן קוקוס, עם שמן קוקוס לשם הרבה הרבה פחות!). להוסיף את השומן ולעבד בידיים עד לקבלת מרקם פירורי. להוסיף מים לפי הצורך, כך שנוכל לשטח בתבנית.

אז התבנית. לי אין תבנית פאי. (הו לא! דרמה!) אבל יש לי תבנית קפיצית מתפרקת דנדשה, והיא עובדת יופי פאי, עוגה או פיצה. (שש....! פיצה זה לא כשל"פ!) והפאי יוצא יפה וחתיך גם בה. שתדעו.

נעביר את החול (כלומר הבצק) לתבנית, נשטח יפה (עם הידיים זה אחלה!), נכניס לתנור ל 10-15 דקות, עד שמזהיב מעט.
נצנן, לפחות חצי שעה ואפשר גם לילה.

שימו לב שמרגע שנוסיף את המילוי ונאפה הבצק יתחיל לאבד פריכות, ולכן עדיף להשאיר אותו ככה עטוף בניילון נצמד יומיים שלושה מאשר למלא, לאפות ולהשאיר עומד מוכן יומיים שלושה.

זה חולי מדי! צריך להיות קצת יותר רטוב וגושי.


מילוי ודלעת
נבחר לנו דלוע שחביב עלינו,  זה לא קריטי איזה כל עוד זה דלעת.
אצלי יש תערובת של דלעת, דלורית ודלעת ערמונים צהובה (יש גם ירוקות עם כתם כתום, שהן צהובות יותר מבפנים).
נצטרך 2.5-3 כוסות של פירה דלעת. בעיקרון אפשר לאדות את הדלעת, לבשל אותה במים או לאפות בתנור.

אני אוהבת לאפות בתנור, כיוון שאז הדלעת יבשה יותר, והמילוי מוצק יותר. יש פה גם יתרן נוסף והוא שהסוכר שבדלעת מתקרמל באפיה ומתקבלת דלעת מתקתקה יותר, טעימה יותר (ולשוחרי הבריאות כזו שמאפשרת לשים פחות סוכר)


נקלף את הדלעת,בדרך כלל קולפן טוב יעשה את העבודה, אבל אם לא תמיד אפשר לאפות/לאדות/לבשל עם הקליפה ולהפריד אחרי הבישול. (נגיד אם במקרה יש לכם דלעת ערמונים עקשנית).

כשאני אופה אני משתמשת בבקבוק הקסם שהופך שמן לספרי ומרססת את הדלעות מלמעלה, זה מצפה אותן בשכבה דקה של שמן רק בלי החומרים המגעילים והחד פעמיות של תרסיס שמן קנוי. את שלי רכשתי בדומו, אבל בכל חנות כלי מטבח ובית יהיה משהו דומה.

נשלח את הדלעות לתנור לחצי שעה לחשוב על מה שמחכה להן.

לפי הסדר, למעלה דלורית, אחרי כן דלעת ערמונים ולמטה דלעת.
את קוביות הדלעת נטחן היטב בבלנדר מוט/בלנדר/פוד פרוססור/ נמעך היטב עם מזלג, נוסיף שתי כפות שמן, שליש כוס סוכר, רסק תפוחים, שמן, קורנפלור, 3 כפות קמח מצה, וניל, קינמון ומעט מלח.
זה צריך להות מתוק אבל לא מאוד וטעים, בעיקר טעים. אני יכולה לחסל את כל המילוי, באמת!

יאמי! מילוי!
נשדך בין המילוי לתחתית, ונקשט באגוזים.
נשלח אותם להתייחד בתנור ב 180 מעלות בערך 45 דקות, עד שהמילוי מתייצב ומתייבש.






מימין לפני אפיה, משמאל אחרי.





מצננים מעט, פורסים ונהנים.



הארות והערות:

  •  כשנבחר דלורית נרצה שהיא תהיה מעט כתומה מבחוץ ביחס לחברותיה, ושהקליפה היה קשה ומתוחה ללא קמטים ופגמים.
  • את הגרעינים של הדלורית אפשר לזרוע בגינה ויצאו דלוריות חדשות.
  • בעיקרון אם שטפנו טוב את הדלוע שלנו אפשר אחרי בישול לאכול לו את הקליפה.
  • דלעת מאכסנים בשקית נייר במקרר, ולא (!) בשקית ניילון, ככה יהיו לה חיים כתומים ארוכים יפים ולא רקובים.
  • במקור היה גם פאי מלוח, אבל הוא יצא פיכס.
  • דף התמונות של הרשומה נמצא כאן.



בקיצור ומהר ובלי להתבלבל:
מחממים תנור ל 180 מעלות. מכינים תחתית לפאי: מערבבים את כל החומרים ומשטחים בתבנית משומנת, אופים 10-15 דקות. מצננים לפחות חצי שעה.
מכינים פירה דלעת, מערבבים עם שאר מרכיבי המילוי, שופכים על בסיס הפאי האפוי.
אופים 40-45 דקות, עד שהמלית מתייצבת.
אוכלים בהנאה.


~שתזכו לספרה הבאה!~

4 תגובות:

  1. אהה! הבנתי עכשיו למה שקונים דלעת בשוק הצרפתי מקבלים אותה עטופה בשקית נייר. תודה! את גאון!
    ושתדעי, שיש לך לפחות קוראת אחת שידועת מהו יום קרוב הפאי.

    השבמחק
  2. רק שני קבועים?! פחחחח
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_constant

    השבמחק
    תשובות
    1. שני קבועים מהותיים על שם אנשים, אתה צריך להעמיק ממש או ליצר סינתזה עם מדעים אחרים כדי לפגוש את הקבועים האחרים, מספיק טוב? ;~)

      מחק
  3. מעולה. מתוק וטעים ומנחם וזה לא קשור בכלל לעוגת שוקולד! בהחלט מאכל שיכול לספק את הכמיהה למשהו מתוק.

    השבמחק


תגיב את זה, תגיב את זה
תגיב את זה כבר
תגיב את זה, תגיב את זה כבר