יום שבת, 8 בדצמבר 2012

סופגניות, דלעת וחנוכה.


כל השבוע התרגשתי לקראת החנוכה,
זה התחיל בשלל מתכונים שהציפו לי את הרידר, המשיך להזמנות להדלקת נרות, ושמם כבר צמחה לה הציפיה לחג ולאור שהוא מביא עימו ולאט לאט הציפה את כולי.

חנוכה הוא חג של טוב,
שמונה ימים של טקסים קטנים, שמונה ימים בהם אנחנו מזכירים שאור קטן מחולל שינוי גדול, שלכל אחד מאיתנו השפעה על סביבתו. שמונה ימים של תזכורת לכל אחד מאיתנו לחשוב ולמצוא מה האור הקטן שמאיר אותו ואת מי האור שלו מאיר.

מאכלי חגים הם תו"ל שלם בפני עצמו. מי מכין, מה מכין, איך מכין, מה הטעם המדויק. אצלנו בחנוכה סבתא מכינה זלביה, זלביה הן סופגניות מצריות פשוטות-פשוטות, לא סימטריות ולא מתוקות, מטביעים אותן בים של דבש, או בהר מושלג של אבקת סוכר. באמת ממש שתכננתי לכבוד נר ראשון ללמוד מסבתא איך מכינים "זלביה", אפילו דיברנו בסקייפ והיא הראתה לי איך לערבב עם היד, ואיך לטגן ומה הזמנים. אבל תוכניות לחוד ומציאות לחוד. זמן הזלביה עוד יבוא. אולי אפילו יזכה לרשומה.

בשישי בבוקר הזדמנתי אל נמל תל אביב. אם כבר מגיעים לנמל חייבים לקפוץ אל שוק האיכרים.
אני יכולה ללכת לאיבוד בשווקים כאלה.









האמת שגזרים, חצילים,קולורבי ואפילו סופגניות זה מגניב, אבל מה ששבר אותי ואת ההחלטה הנחושה שלא לקנות היה הדוכן של דורון. ומה כבר יש בדוכן הפלאים של דורון, ובכן יש שם המון מלא מליון מלאנת'אלפים סוגים של :



אז כן, קוראים לי נריה והלואי והייתי מצליחה לגדל דלעת במרפסת שלי. דלעת היא אושר, היא כתומה, וכיפית וטעימה ואפשר לעשות איתה כל כך הרבה דברים!
תוך כדי שאני מנסה להתמודד עם האושר האינפנטילי והמבט המזוגג שנדבקו אלי אני רואה פנים מוכרות, מעבר לדוכן קפצה אלי בתיה, הידועה גם בשם בת חן.
בתיה היא מכרה ותיקה, היינו יחד באותו מסלול צבאי ממש מהתחלה עד הסוף, אנחנו שתינו מאותו גרעין נחל, שתינו היינו באותו מחלקה בצבא, ויצאנו יחד לפרק משימה. בתיה היא בחורה מצחיקה, מחוברת לעצמה וגם בשלנית מחוננת. היא המקור למאפינס דלעת של בתיה שפרסמה מיכל וקסמן וכל פגישה איתה מזכירה לי שצריך להקשיב למה שהבטן אומרת יותר.

והבטן אמרה דלעת. אז לזלביה שלום, ביום אחר, תודה.

תראו, תכף הדלעת מורידה לי ביס!

ורגע לפני המתכון:
אצל דתיים חרדים אוכלים מטוגן כל שמונת ימי החג, ואם זו המצווה, אז למה לא? אני לא מתכוננת באמת לעמוד ולטגן שמונה ימים, אבל אם היה לי את הזמן ככה היתה נראית התוכנית שלי לחג:

נר ראשון: סופגניות דלעת!
נר שני: לביבות תפוחי עץ, (טבעוניות נהנות יותר)
נר שלישי: סופגניות טבעוניות, סיו-פוד
נר רביעי: סופגניות תפוחים אפויות, מה יש לאכול
נר חמישי: סופגניות לימון ריקוטה, Cup of Jo
נר שישי: לביבות גבינה פשוטות, של מאיה מ"בצק אלים".
נר שביעי: זלביה, בטח זלביה.
נר שמיני: עוגיות פריכות , "לא על החסה לבדה"




סופגניות דלעת

המתכון הזה מיועד למי שאין לו כוח לשמרים, אבל לא מפחד מטיגון בשמן עמוק, מקורו במתכון מיופי במטבח.
אם אתם מחפשים מתכון ברגע, גשו ללביבות גבינה פשוטות אצל מאיה מבצק אלים, (הן להיט אצלנו, מוכנות בצ'יק ועובדות גם עם גבינת עיזים או סויה.) אם אתם רוצים להתחמק מהטיגון הכבד המתכון לסופגניות תפוחים אפויות, של מה יש לאכול, הוא נפלא. באמת ממש.

רכיבים:     (כ-8 סופגניות)
לסופגניות:
100 גרם דלעת (זה יוצא בערך כוס פירה כשהדלעת רכה)
1 כוס קמח
50 גרם חמאה (חצי חבילה קטנה, אפשר להחליף במרגרינה לגרסא טבעונית)
0.5 כפית אבקת אפיה (או כפית שטוחה של מטבח אם אין כפיות מידה)
1 כפית סוכר
1 כפית ברנדי/ויסקי/וודקה
קורט מלח.

לסירופ
1/3 כוס סוכר
1/3 כוס מים
1 כפית קינמון

לציפוי
0.75 כוס אבקת סוכר
1 כף נוזלים (חלב, מיץ תפוזים או מים)
1 כף מייפל אמיתי (או דבש, או סילאן)
0.5 כפית תמצית וניל



מתחילים עם בישול הדלעת, אם יש לכם מיקרו פשוט תזרקו אותו פנימה ותפעילו לחמש דקות, היא תצא רכה ומבושלת .
אם אתם נגד מיקרו באופן עקרוני, אין לכם מקום בשבילו במטבח או סתם לא בא לכם אפשר לפרוס את הדלעת לפרוסות בתבנית אפיה, להוסיף כוס מים, לכסות בנייר כסף או עוד תבנית ולאפות 20 דקות בתנור ב180 מעלות, או לחתוך לקוביות לבשל במים עד ריכוך ואז ליבש קצת.
מפרידים את הקליפה ומועכים לפירה.


מוסיפים את שאר הרכיבים לסופגניות ולשים, אם דביק מוסיפים קצת קמח, אם יבש ולא נעים מוסיפים כף או שתיים מים.


מרדדים את הבצק לעובי חצי ס"מ בערך, קורצים עיגולים (אני משתמשת בכוס) ומחוררים אותם באמצע (נגיד עם פקק של בקבוק, או משהו אחר קטן מהמטבח).
אפשר לרדד על משטח מקומח, אם הרידוד הוא יותר מדי ניג'וס בשבילכם, אפשר לקחת חתיכה בגודל כדור פינג פונג מהבצק, לשטח אותה לפיתה ולעשות חור עם האצבע באמצע, זה קצת פחות יפה אבל ממש קביל!

אנחנו ממש עוד רגע מגיעים לטיגון, אבל רגע לפני עומדת לפנינו החלטה גורלית! יש שתי אפשרויות להמתיק את הסופגניות, טבילה בסירופ או ציפוי ברויאל אייסינג., ועכשיו לפני הטיגון זה הרגע להחליט.
הסירופ מאוד טעים, אבל אם לא נאכל את הסופגניות מיד הוא יהפוך אותן לסמרטוטיות, והוא קצת פחות פוטוגני ומרשים.
רויאל אייסינג הוא ציפוי טעים, הוא קל להכנה, והוא יפה וקצת יותר עמיד.
האמת, שאפשר גם בלי סירופ או ציפוי בכלל, אבל אז הסופגניות הן יותר לביבה, וגם הולכות נפלא עם גבינה ועירית.

בקיצור, סיימתם להתלבט?
אז שימו סיר או מחבת עמוקה על האש, ומלאו אותו בהמון שמן לטיגון עמוק.

בזמן שהשמן מתחמם נכין את הסירופ/הציפוי.

אם מכינים סירופ אז שמים את כל רכיביו בסיר או פינג'אן קטן ומביאים לרתיחה, שימו עליו עין כל הזמן, כי הוא יגלוש בשניה שתסתכלו לצד השני. מורידים מהאש ומעבירים לצלחת רחבה. (קערת מרק היא פיתרון נפלא)

אם הלכנו על הציפוי אז מערבבים את כל הרכיבים, הוא אמור להיות משחתי ולא נוזלי. אם הוא ממש סמיך מוסיפים כף מים, אבל שוב, אנחנו לא רוצים אותו נוזלי כי אז הוא לא יתקשה, גם אותו נעביר לצלחת רחבה.

השמן צריך להיות בערך 170 מעלות. אני עוד לא עליתי על הדרך לודא את הטמפרטורה בלי מדחום יעודי, אבל יש כל מני הסברים שקשורים לגודל הבועות כאשר מכניסים כף עץ~ לא קטנות ועייפות אבל גם לא גדולות וכועסות~ או משהו כזה.
אם מישהו מכיר שיטה אני אשמח לשמוע!

מטגנים את הסופגניות עד שמזהיבות, כ 2-3 דקות מכל צד, סופחים את השמן ומעבירים לטבילה מהירה בסירופ/ בציפוי.

בעקרון אם טבלתם אותם בסירופ ואתם רוצים להוסיף רושם אפשר לפזר עליהן סוכר או אבקת סוכר, בעיני זה די מיותר אבל אם יש אורחים ועניינים אני סלחנית.


בתיאבון!


בקיצור ומהר בלי להתבלבל:
מבשלים את הדלעת, מוסיפים את שאר הרכיבים ולשים לבצק אחיד, מרדדים את הבצק וקורצים סופגניות, מחממים את השמן בסיר או מחבת ובוחרים ציפוי או סירופ או בלי, מרתיחים חומרים לסירופ או מערבבים חומרים לציפוי ומעבירים לצלחת רחבה, מטגנים את הסופגניות 2-3 מכל צד דקות להזהבה, מספיגים עודפי שמן וטובלים בסירופ או בציפוי. בתיאבון!




הערות והארות
  • אני השתמשתי בקמח מלא, זה לא משהו. הקמח המלא קצת מכביד את התערובת, והוא גם נותן לה צבע אפרורי שמקשה על ההחלטה האם הסופגניה מוכנה, אני ממליצה למי שיכול להשמש בקמח לבן, זה סופגניה והיא מלאה שמן ולא בריאה, אז מה זה גם קמח לבן במשוואה?
  • כשמטגנים בשמן עמוק ממש רצוי להוסיף טיפ טיפה אלכוהול לבצק, זה מונע ספיחה של שמן, אפשר להשתמש בברנדי שטוק שמחזיקים לתיבול עוגות, או בכל  משקה אלכוהולי אחר שיש בבית
  • כשמחממים את השמן זורקים פנימה חתיכת גזר או שתיים, הגזר מעכב את ההתחמצנות של השמן ומאריך את הזמן שאפשר להשתמש בו
  • זה מבאס לבזבז בקבוק שמן שלם על מעט סופגניות, אבל כיוון שאנחנו לא מטגנים כמויות מטורפות אפשר אחרי השימוש להוציא מהסיר שאריות בצק, לכסות במכסה  ולהשאיר על הכיריים (כשהן כבויות, כן?). בהמשך החג אפשר פשוט לטגן באותו השמן , כל עוד השמן לא שינה צבע זה בסדר, אם הוא שינה צבע הוא כבר התחמצן וצריך להחליף.




וקצת דברים אחרים:

עוד רגע בסימן חנוכה, אפשר להכין נר מתפוז או מכל פרי הדר אחר. זה מגניב, נחמד, אקולוגי וממלא את הבית בריח הדרים. הדרכה חמודה כאן.

מעבר לחנוכה, כבר ממש יש גשם, וקר, וזה הסימן שממש הגיע הזמן לסיים להכין את הגינה לחורף. אומנם כבר מאוחר מדי לזרוע ירקות חורף, אבל לשתילים עוד יש סיכוי, אז בצל ירוק, שום, כרוב, כרובית, קולורבי ובני דודים שלהם ישמחו אם תארחו אותם לעונה, אפילו באדנית.
אם נשארו לכם שיחי קיץ למינם (דלועים, פלפלים, עגבניות או שאר שחים שהפירות "תלויים" עליהם) זה הזמן לייבש אותם או פשוט להחליף.


והתנצלות ובקשה- אני עדיין מחוסרת מצלמה, ותוכנת עריכת תמונות, אז אני מתנצלת על איכות התמונות כאן, זה המירב שאני מצליחה לעשות עם הטלפון שלי ופיקאסה, ובבקשה~ אם מי מכם מכיר דרך פשוטה חינמית ומוצלחת יותר אני ממש אשמח לשמוע!


חג אורים שמח!

8 תגובות:

  1. יאקו, כמה כיף!!
    אני הכי נהנית מכל ההקדמה :)
    ולדעתי, ה"בקיצור ומהר בלי להתבלבל" ממש מוצלח!
    התמונות בעיניי טובות לחלוטין. יש אולי תוכנה לא חינמית (שיש דרכים להשיגה) להמליץ לך מרועי, אם תרצי...
    ודבר קטן - למרות שנרשמתי לקבל את הרשומות במייל, הן לא מגיעות אלי לשם...
    חוץ מזה, עשית לי הפסקה כיפית מהלימודים :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יקירתי,
      ממש כיף שאת מגיבה!
      לגבי התמונות אני מציעה לך להשוות ל מתכוניישן (אם לא הצלחתי להדביק קישור אז את מוזמנת לשאול את גוגל ואז להכנס ל "סיכום קורס") לשם אני שואפת לאט אבל בטוח.
      לגבי הרשומות אני אבדוק! צריך לשם לב שלהרשמה שני שלבים.
      ולגבי התוכנה, כרגע אין לי כסף לתוכנה לא חינמית... אולי אשתמש אבל בבחור המוכשר שלך!

      מחק
  2. במה אפשר להחליף את אבקיית האפייה?
    וחוץ מזה,הכיף נשפך מהבלוג שלך!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף שאת נהנית!
      את אבקת האפייה אפשר להחליף בסודה לשתייה,
      באותה הכמות. אבל למה? כלומר אם יש לך בעיה עם אבקות רגילות אפשר לקנות אבקה אפיה נהדת וטבעית בחנויות טבע....

      מחק
  3. אני כבר אמרתי שאין עלייך?!?!?! אגב, עשית לי את השבוע עם הגילוי של דוכן הדלועים :)
    חנוכה שמח אהובה ותמסרי נשיקות לעצמך ולאיש שלך

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה יקירתי! איזה כיף שאת עוקבת...

      מחק
  4. איזה מגניב הנר-תפוז. אני אנסה את זה!

    מזכיר לי שלפני כמה שנים הוזמנתי למסיבת חנוכה ואחד הדברים שעשינו היה לגלף עששיות מדלעת.

    השבמחק
    תשובות
    1. עששית מדלעת-זה גדול!!!אויש הנר תפוז כזה כיפי, עכשיו אני עובדת על קערה מפומלה. אם תרצי אצלם לך :~)

      מחק


תגיב את זה, תגיב את זה
תגיב את זה כבר
תגיב את זה, תגיב את זה כבר